Sernik dyniowy z Thermomix – przepis, lepszego nie ma!

Składniki na formę 26 cm (na formę 24 cm – 80%)
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

  • 200g herbatników maślanych + 100g ciastek Oreo
  • 80g masła
  • 10g imbiru ( ok. 3 cm świeżego: 1 łyżeczka na spód + 1 łyżeczka do masy serowej)
  • 1 łyżeczka kakao ciemne
  • 1100g sera białego (Arla pro 25%)
  • 100g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 50g skrobi kukurydzianej
  • 5 jaj L
  • 40g cukru brązowego (z melasą)
  • 240g mleka skondensowanego słodzonego 
  • 430g puree z dyni Hokkaido*
  • 1 szczypta soli 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 100g białej czekolady
  • 50g mleka skondensowanego słodzonego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy 
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy ze spirytusem 
  • 2 łyżki puree z dyni
  1. Ciastka (herbatniki + Oreo lub Speculoos)- zmiksować 10s/obr 8 i wyłożyć z naczynia. 
  2. Imbir zmiksować 10s/obr 10, zgarnąć kopystą na dno i drugi raz zmiksować 5s/obr 10, następnie odłożyć 1 łyżeczkę na potem do masy, a resztę imbiru pozostawić w naczyniu.
  3. Do naczynia dodać masło, roztopić 2.30min/ temp 60C /obr 2.
  4. Do roztopionego masła w naczyniu dodać kakao, zmiksowane ciastka – wymieszać 15s/obr 4. 
  5. Dno tortownicy oraz boki wyłożyć papierem. 
  6. Ciasteczkową masę w naczyniu przemieszać kopystką i wysypać do tortownicy. Ugnieść na dnie i do połowy wysokości boków. Rozgrzać piekarnik i podpiec spód 160C 15 min (w DualCook, w dolnej części tylko termoobieg).
  1. Do naczynia wkładamy kolejno wszystkie składniki oprócz jajek (używam sera z wiaderka ArlaPro 25% – mój najlepszy sprawdzony ser do serników), zamkąć naczynie, a w otwór pokrywy włożyć kopystkę i mieszać podczas miksowania.
  2. Wymieszać z pomocą kopystki od góry 15s/obr 4. 
  3. Do osobnego garnuszka wybić 5 jaj i rozmieszać delikatnie widelcem na jednolitą masę (mieszać jak herbatę z cukrem, delikatnie, NIE NAPOWIETRZAĆ I NIE NAPUSZAĆ!)
  4. Otworzyć pokrywę, przemieszać masę serową i wlać rozbełtane jajka. Jeszcze raz przemieszać kopystką masę, zamknąć naczynie pokrywą, włożyć w otwór pokrywy kopystkę i ustawić 10s/obr 4. 
  5. Na koniec masę przemieszać kopystką i przelać na przestygnięty ciasteczkowy spód w tortownicy. 
  1. Piekarnik rozgrzać do 190’C (dolna komora w DualCook, tylko termoobieg).
  2. Na tył włożyć 1 lub 2 kokitki z wodą i wstawić tortownicę.
  3. Temperaturę ustawić na 170’C i piec 1h 15min (dolna komora w DualCook, tylko termoobieg).
  4. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez 15 min, potem uchylić drzwiczki na 2h. Po tym czasie sernik wyjąc z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewę przygotować kiedy sernik jest już wystudzony. 

  1. Do czystego naczynia włożyć połamaną białą czekoladę, rozdrobnić 5s/obr 8
  2. Dodać mleko skondensowane, otartą skórkę z pomarańczy i podgrzać 3,5min/ 65’C/obr 2. 
  3. Dodać puree z dynii i kandyzowaną skórkę pomarańczową i jeszcze raz podgrzać 1min/ 65’C/obr 2. 
  4. Polewę wylać na sernik i udekorować. 
  5. Zostawić na 1 godz. do zastygnięcia. 

Puree z Dynii, jak zrobić?

* upiec wypestkowaną dynię Hokkaido ze skórą pokrojoną na kawałki(3x4cm), na blaszce wyłożonej papierem, skórą do dołu 30min, temp 180’C. Następnie ostudzić, zmiksować razem ze skórą. Skóra powoduje bardziej instensywny smak puree i mocniej zagęszcza. 

Przepis autorski Iwona Mendel-Pierzchała www.thermomiprzedstawiciel.pl


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *