Idealne Knedle ze śliwkami – przepis na Thermomix
Spotkałam się z krytyką przepisu na knedle ze śliwkami, który jest na plaftormie cookidoo. Ja robię knedle z własnego autorskiego przepisu i wszystkie kroki wykonuję w Thermomixie. Efekt zaskakująco pozytywny- knedle wychodzą idealnie sprężyste, ciasto gładkie i nie klejące.
Polska tradycyjna kuchnia knedle i smak śliwek z cynamonem i wanilią.
ALE POD PEWNYMI WARUNKAMI !
Należy zachować podane proporcje ( mąka w stosunku do ziemniaków)
Po połączeniu ziemniaków z mąką w Thermomixie ciasto należy wyrzucić na stolnicą i od razu formować i kleić knedle. Jeśli ciasto poleży dłużej, zrobi się kleiste
Składniki:
900-950 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych (mączystych) – można ugotować dzień wcześniej
270 g mąki ( typ 500 mąka pszenna poznańska – typ mąki ma znaczenie)
2 małe wiejskie jajka od młodej kurki
2 łyżecza cukru waniliowego z TM ( 1 łyż. do masy ziemniaczanej + 1 łyż. do wody)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
30 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
25 szt. śliwek polskich lekko kwaskowych (nie węgierek
)
60g masła roztopionego + cukier do podania
Wykonanie:
- Ugotować, ugnieść i ostudzić ziemniaki ( najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej).
- Do czystego naczynia miksującego włożyć: – ziemniaki, – mąkę,- 2 jaja, -1 łyż. cukru z wanilią; zamknąć pokrywę zamiast miarki w otwór włożyć kopystkę i mieszać podczas wyrobiania: czas 25 sec obroty 4.
- Wyrobione ciasto wyrzucić na stolnicę.
- Do garczka do gotowania knedli o odpowiedniej objętości wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki cukru waniliowego z TM i zagotować.
- W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
- Śliwki wypestkować.
- Przygotować knedle tj. ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 wałki ośrednicy 3-4 cm. Pierwszy wałek pokroić na 1,5 – 2 cm plastry. Do środka każdej porcji włożyć śliwkę wypełnioną cukrem z cynamonem ( ~ 1/4 łyżeczki do każdej śliwki).
- Knedle szybko formować, tak by były otoczone około 0.5 cm warstwą ciasta.
- Wrzucać na 3- 4 tury na gotującą wodę. Po zagotowaniu knedli w wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię gotować na małej mocy 2 max 3 min.
- Wyciągać delikatnie łyżką cedzakową
- Polewać rozpuszczonym masłem z bułką tartą.
WAŻNE
Knedle gotowane dłużej rozpadną się w wodzie, będą zbyt wodniste.
Przepis autorskim prawa zastrzeżone, nie kopiować!
ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ? Szukasz Przedstawiciela Thermomix?
Umów się ze mną na prezentację.