BEZA DOSKONAŁA – PRZEPIS

Składniki na 24 sztuki – 12 gotowych bez

  • 9 białek (należy zważyć!) = ok.300gr.
  • 300 gr cukru kryształ drobnego
  • 300 gr cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżego lub octu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej-  15 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Białka zważyć, gdyż cukru należy użyć w proporcji do wagi białek 1:1:1 ( białka : cukier kryształ : cukier puder).

  • Białka w temperaturze pokojowej z dodatkiem szczypty soli ubić na lekką pianę, i na takim etapie ubicia rozpocząć po łyżce dodwanie cukru kryształ, cały czas ubijając aż cukier się rozuści. Po pierwszej dodanej łyżce cukru zrobić dłuższą przerwę( 15 s a kolejne dodawać co 5-7 s), to zapobiega na późniejszym etapie opadnięciu bezy.  
  • Po dodaniu cukru kryształ, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną nie przerywając miksowania.
  • Następnie po łyżce dodawać cukier puder co 5 s. 
  • Po dodaniu całej porcji cukru pudru całość miksować jeszcze około 8 min.

Ubijanie bezy powinno trwać około 20 min.

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 C ( funkcja termobieg bez grzałek).
  • Pianę wykładać na przygotowany wcześniej papier przy pomocy 2 łyżek i formować monoporcje o średnicy 7 cm, lub przez rękaw cukierniczy z ozdobną tylką.  Między bezami należy zostawić 2 cm odstępny – bezy przy pieczeniu rosną.
  • Bezy można piec na 2 blachach jednocześnie, wstawić do piekarnia na środkowy i najniższy poziom obie blachy na raz i piec przez 3 min w temperaturze 120 C i zmniejszyć temperaturę do 100 C. Piec dalej przez 2-2,5h tylko termoobieg. 
  • Nie zmniejszać więcej temperatury podczas pieczenia. 
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w piekarniku do ostygnięcia na minimum 30 min zanim uchyli się drzwiczki ( a najlepiej pozostawić na całą noc).

WSKAZÓWKI:

BEZY z 9 białek ubijam w mikserze planetarnym wg powyższych punktów, ponieważ Thermomix doskonale ubije BEZĘ ale maksymalnie z 5- 6 białek. Całkowity czas ubijania białek na BEZY w Thermomix nie może trwać dłużej niż 8 min, bo naczynie się nagrzewa.

  • Podczas pieczenia BEZ nie wolno zmniejszać temperatury w piekarniku. BEZY muszą być pieczone w stałej temperaturze, początkowo tylko wyrównujemy temperaturę.
  • Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia BEZ. 
  • Aby BEZY były białe nie można piec w temperaturze wyższej niż 100C – w zależności od piekarnika może to być temperatura 95C. 
  • Do BEZ najlepiej użyć „starych” białek tj. oddzielonych od żółtek 2-3 dni wcześniej i przechowywanych w lodówce przed ubiciem wyciągnąć z lodówki by osiągnęły temperaturę pokojową.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *