BEZA DOSKONAŁA – PRZEPIS na Thermomix
Składniki na 24 sztuki – 12 gotowych bez
- 9 białek (należy zważyć!) = ok.300gr.
- 300 gr cukru kryształ drobnego
- 300 gr cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny świeżego lub octu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej- 15 g
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Białka zważ- cukru używamy w proporcji do wagi białek 1:1:1 ( białka : cukier kryształ : cukier puder).
- Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na lekko sztywną pianę, i na takim etapie rozpocznij dodawać po łyżce cukier kryształ. Po pierwszej dodanej łyżce cukru zrób dłuższą przerwę 30s, a kolejne dodawaj co 7-8s do końca ,
- Następnie po łyżce dodaj cukier puder -co 5-8s.
- Po dodaniu cukrów piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodaj na wolnych obrotach miksera sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną – nie przerywając miksowania.
- Po dodaniu wszystkich składników całość miksuj jeszcze około 8min na wysokich obr.
Ubijanie bezy powinno trwać ok. 20 min.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 C ( funkcja termobieg bez grzałek).
- Pianę wyłóż na przygotowany wcześniej papier ( np.przy pomocy 2 łyżek lub przez rękaw cukierniczy z ozdobną tylką) i formuj monoporcje o śr. 5cm, Między bezami należy zostawić 2 cm odstępu – bezy przy pieczeniu rosną.
- Bezy można piec na 2 blachach jednocześnie (środkowy i najniższy poziom).
- Piecz przez 3 min w temp. 120 C i zmniejsz temperaturę do 100 C. Piecz dalej przez 2-2,5h tylko termoobieg.
- Nie zmniejszaj więcej temperatury podczas pieczenia.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w piekarniku do ostygnięcia na minimum 30 min (a najlepiej pozostawić na całą noc).
WSKAZÓWKI:
BEZY z 9 białek ubijam w mikserze planetarnym wg powyższych punktów, ponieważ Thermomix dobrze ubije BEZĘ z maks. 5- 6 białek. Całkowity czas ubijania białek na BEZY w Thermomix nie może trwać dłużej niż 8 min, bo naczynie się nagrzewa.
- Podczas pieczenia BEZ nie wolno zmniejszać temperatury w piekarniku. BEZY muszą być pieczone w stałej temperaturze, początkowo tylko wyrównujemy temperaturę.
- Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia BEZ.
- Aby BEZY były białe nie można piec w temperaturze wyższej niż 100C – w zależności od piekarnika może to być temperatura 95C.
- Do BEZ najlepiej użyć „starych” białek tj. oddzielonych od żółtek 2-3 dni wcześniej i przechowywanych w lodówce.
- Przed ubiciem wyciągnij z lodówki by osiągnęły temperaturę pokojową.