BEZA DOSKONAŁA – PRZEPIS na Thermomix

Składniki na 24 sztuki – 12 gotowych bez

  • 9 białek (należy zważyć!) = ok.300gr.
  • 300 gr cukru kryształ drobnego
  • 300 gr cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżego lub octu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej-  15 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Białka zważ- cukru używamy w proporcji do wagi białek 1:1:1 ( białka : cukier kryształ : cukier puder).

  • Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na lekko sztywną pianę, i na takim etapie rozpocznij dodawać po łyżce cukier kryształ. Po pierwszej dodanej łyżce cukru zrób dłuższą przerwę 30s, a kolejne dodawaj co 7-8s do końca ,
  • Następnie po łyżce dodaj cukier puder -co 5-8s. 
  • Po dodaniu cukrów piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodaj na wolnych obrotach miksera sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną – nie przerywając miksowania.
  • Po dodaniu wszystkich składników całość miksuj jeszcze około 8min na wysokich obr.

Ubijanie bezy powinno trwać ok. 20 min.

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 C ( funkcja termobieg bez grzałek).
  • Pianę wyłóż na przygotowany wcześniej papier ( np.przy pomocy 2 łyżek lub przez rękaw cukierniczy z ozdobną tylką) i formuj monoporcje o śr. 5cm,  Między bezami należy zostawić 2 cm odstępu – bezy przy pieczeniu rosną.
  • Bezy można piec na 2 blachach jednocześnie (środkowy i najniższy poziom).
  • Piecz przez 3 min w temp. 120 C i zmniejsz temperaturę do 100 C. Piecz dalej przez 2-2,5h tylko termoobieg. 
  • Nie zmniejszaj więcej temperatury podczas pieczenia. 
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w piekarniku do ostygnięcia na minimum 30 min (a najlepiej pozostawić na całą noc).

WSKAZÓWKI:

BEZY z 9 białek ubijam w mikserze planetarnym wg powyższych punktów, ponieważ Thermomix dobrze ubije BEZĘ z maks. 5- 6 białek. Całkowity czas ubijania białek na BEZY w Thermomix nie może trwać dłużej niż 8 min, bo naczynie się nagrzewa.

  • Podczas pieczenia BEZ nie wolno zmniejszać temperatury w piekarniku. BEZY muszą być pieczone w stałej temperaturze, początkowo tylko wyrównujemy temperaturę.
  • Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia BEZ. 
  • Aby BEZY były białe nie można piec w temperaturze wyższej niż 100C – w zależności od piekarnika może to być temperatura 95C. 
  • Do BEZ najlepiej użyć „starych” białek tj. oddzielonych od żółtek 2-3 dni wcześniej i przechowywanych w lodówce.
  • Przed ubiciem wyciągnij z lodówki by osiągnęły temperaturę pokojową.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *