Gofry z Thermomix – na krupczatce przepis

  • 280 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 330g wody gazowanej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru pudru waniliowego z TM, mocno aromatyzowany
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  1. Rozgrzać mocno gofrownicę.
  2. Wszystkie składniki odważyć do naczynia i ustawić na Thermomixie czas 45 sec / obroty 6.

  • Od razu po zmiksowaniu ciasta piec gofry, by wyszły puszyste.
  • Ciasto nie może leżakować ! (Dla zrobienia większej ilości gofrów ciasto lepiej przygotować ponownie, ponieważ proszek do pieczenia przestanie być aktywny). 
  • Wylewać odpowiednie porcje ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec około 5-6 min. Nie wolno otwierać gorfownicy w trakcie pieczenia (najwcześniej po 4-5 min) – zrób u siebie próbę. 
    (U mnie moc gofrownicy nastawiam na max/ 5).
  • Upieczone gofry układać na kratę lub stojak pionowo (do odparowania), aby nie zmiękły.

1. Ciasto zmiksowane nie może leżeć jak w przypadku ciasta do naleśników – gofry pieczemy od razu!

2. Gofry po upieczeniu nie wolno wykładać na talerz bo stracą swoją chrupkość – można gofry po upieczeniu włożyć do ciepłego piekarnika 120’C na kratce/ ruszcie dla odparowania, dla większej chrupkości.

3. Nie zmniejszać ilości cukru w przepisie, ponieważ jest niezbędny dla uzyskania chrupkości.

4. Nie wolno kłaść gofrów jeden na drugim (zaparują i zmiękną).

5. Nie ma potrzeby smarowania gofrownicy za każdym razem, warto posmarować tylko przed pieczeniem pierwszego gofra / lub pierwszych w przypadku duo.

Nie przegap nowości i zobacz więcej: 
https://thermomiprzedstawiciel.pl/


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ? Szukasz Przedstawiciela Thermomix?

Umów się ze mną na prezentację.

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *