Pasta z pistacji 100% – przepis na Thermomix

SKŁADNIKI:

  • 170 g pistacji niesolonych, prażonych
  • 30 g oliwy z oliwek 
  • 20 g miodu ( akacjowy/ wielokwiatowy- delikatny) 
  • 2 szczypty soli 

WYKONANIE W THERMOMIX

  1. Do naczynia wsypać pistacje i zmiksować 30sec/ obr 10. 
  2. Zgarnąć pistacje kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodać miód, oliwę z oliwek i sól, założyć miarkę i zmiksować 1 min/ obr 10. 
  3. Ponownie zgarnąć ze ścianek na dno i jeszcze raz założyć miarkę i zmiksować 30 sec/ obr 10. 
  4. Gotową pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce. 

WSKAZÓWKI: 

  1. Prażenie pistacji: blachę z piekarnika wyłożyć papierem, wysypać luźno pistacje. Piekarnik rozgrzać do 180C i do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z pistacjami na 5 min. Następnie pistacje wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Miksować najwcześniej po 15 min ( miksowanie gorących pistacji może dać efekt gorzki). 
  2. Oliwa z oliwek i miód to naturalne konserwanty. 
  3. Pasta pistacjowa to doskonały koncentrat do wykorzystania przy robieniu kremów, musów, serników czy polew o smaku pistacjowym. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *