Idealne Knedle ze śliwkami – przepis na Thermomix

Spotkałam się z krytyką przepisu na knedle ze śliwkami, który jest na plaftormie cookidoo. Ja robię knedle z własnego autorskiego przepisu i wszystkie kroki wykonuję w Thermomixie. Efekt zaskakująco pozytywny- knedle wychodzą idealnie sprężyste, ciasto gładkie i nie klejące. 

Polska tradycyjna kuchnia knedle i smak śliwek z cynamonem i wanilią. 

ALE POD PEWNYMI WARUNKAMI !

✅ Należy zachować podane proporcje ( mąka w stosunku do ziemniaków)

✅ Po połączeniu ziemniaków z mąką w Thermomixie ciasto należy wyrzucić na stolnicą i od razu formować i kleić knedle. Jeśli ciasto poleży dłużej, zrobi się kleiste ❗️ 

Składniki

✔️ 900-950 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych (mączystych) – można ugotować dzień wcześniej

✔️ 270 g mąki ( typ 500 mąka pszenna poznańska – typ mąki ma znaczenie)

✔️ 2 małe wiejskie jajka od młodej kurki

✔️ 2 łyżecza cukru waniliowego z TM ( 1 łyż. do masy ziemniaczanej + 1 łyż. do wody) 

✔️ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

✔️ 30 g cukru

✔️ 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

✔️25 szt. śliwek polskich lekko kwaskowych (nie węgierek ❗️ ❗️ )

✔️60g masła roztopionego + cukier do podania

Wykonanie

  1. Ugotować, ugnieść i ostudzić ziemniaki ( najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej).
  2. Do czystego naczynia miksującego włożyć: – ziemniaki, – mąkę,- 2 jaja, -1 łyż. cukru z wanilią; zamknąć pokrywę zamiast miarki w otwór włożyć kopystkę i mieszać podczas wyrobiania: czas 25 sec obroty 4. 
  3. Wyrobione ciasto wyrzucić na stolnicę. 
  4. Do garczka do gotowania knedli o odpowiedniej objętości wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki cukru waniliowego z TM i zagotować. 
  5. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem. 
  6. Śliwki wypestkować. 
  7. Przygotować knedle tj. ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 wałki ośrednicy 3-4 cm. Pierwszy wałek pokroić na 1,5 – 2 cm plastry. Do środka każdej porcji włożyć śliwkę wypełnioną cukrem z cynamonem ( ~ 1/4 łyżeczki do każdej śliwki).
  8. Knedle szybko formować, tak by były otoczone około 0.5 cm warstwą ciasta. 
  9. Wrzucać na 3- 4 tury na gotującą wodę. Po zagotowaniu knedli w wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię gotować na małej mocy 2 max 3 min. 
  10. Wyciągać delikatnie łyżką cedzakową 
  11. Polewać rozpuszczonym masłem z bułką tartą. 

WAŻNE ❗️

Knedle gotowane dłużej rozpadną się w wodzie, będą zbyt wodniste. 


Przepis autorskim prawa zastrzeżone, nie kopiować! 


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ? Szukasz Przedstawiciela Thermomix?

Umów się ze mną na prezentację.

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *