FLURRY Z THERMOMIX – PRZEPIS NIEZAWODNY !
Składniki:
- 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 500g serka mascarpone
- 380g mleka zagęszczonego słodzonego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/3 łyżeczki gumy guar
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy mocno schłodzić (min. 12h w lodówce, a przed wykonaniem lodów Flurry na 20 min włożyć je do zamrażalnika).
- W małej miseczce wymieszać cukier puder z gumą guar.
- Do schłodzonego naczynia założyć motylek, wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, a na końcu mleko zagęszczone ( wszystkie składniki od początku mieszamy razem). Na pokrywę założyć miarkę i ustawić obr 3,5 bez ustawiania czasu.
3. Po około 40 sec. ściągnąć miarkę z pokrywy i obserwować stan ubicia masy lodowej. Kiedy zaczną pojawiać się pierwsze oznaki gęstnienia tzn. delikatne kręgi rozpocząć należy dosypywanie mieszanki cukru z gumą guar bez wyłączania Thermomixa. Należy to zrobić sprawnie w 4 turach (sypać na boki, nie na motylek, co 5 sec.). Obserwować gęstnienie masy lodowej – gdy kręgi będą wyraźne wyłączyć Thermomix by nie przebić masy na masło !!!
4. Propozycja podania: polać ulubionym sosem np: czekoladowym, karmelowym lub owocowym, a na posypkę wybrać można podprażone i rozdrobnione orzechy lub rozdrobnione precelki czy batoniki.
Wskazówki:
Guma guar to naturalny rozpuszczalny błonnik, obniża cholesterol, poprawia perystaltykę. Guma guar ma właściwości silnie wiążące, dlatego dodaje się jej bardzo niewiele. Aby nie zrobiły się w masie grudki, gumę guar mieszamy z cukrem pudrem.
Lody Flurry można serwować zaraz po ubiciu w Thermomix (taką konsystencję dostajesz w McDonalds). Niewykorzystaną porcję należy przełożyć do plastikowego pojemnika do lodów i przechowywać w zamrażalniku. Przed podaniem wyciągnąć z pojemnika, pokroić w kostkę i ponownie włożyć do naczynia miksującego, ustawić obroty 6 czas około 40-50 sec. w zależności od wielkości. Następnie założyć motylek i napuszyć obr 4/ 30 sec.
Przepis autorski Iwona Mendel-Pierzchała www.thermomiprzedstawiciel.pl