Ciasto na pierogi w Thermomix – przepis

  • 500g mąki pszennej typ 500 / [400g]
  • 50g oliwy z oliwek / [40g]
  • 300g/ ml gorącej wody / [240g]
  • ¼ łyżeczki soli
  1. Do naczynia wlej 300 g wody + sól, załóż miarkę na pokrywę i podgrzej wodę do temp. 75’C – ustaw czas 1,5min /temp.75*C / obr.1
  2. Dodaj do wody oliwę + mąkę (można zamienić 100g pszennej na orkiszową),
  3. Ustaw tryb wyrabiania ciasta – 2 min.
  4. Wyrobione ciasto wyłóż z naczynia na lekko oprószoną mąką stolnicę (można ciasto pozostawić na 10 min przykryte, by chwilę odpoczęło). Najlepiej rozwałkować ciasto w dwóch partiach. Wycinaj krążki i lep pierogi.

Ciasto bez jaj po ugotowaniu jest delikatne i bardzo sprzężyste.

ciasto na pierogi

(nIE MA POTRZEBY,aby MYĆ NACZYNIe, MOŻNA OD RAZU PRZYSTĄPIĆ DO PRZYGOTOWANIA NADZIENIA Z SERA).

  • 500-400g sera białego (najlepszy z kostki na wagę)
  • 150g serka waniliowego ( homogenizowanego)
  • 50g cukru – (może być cukier puder)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 żółtko
  1. Do naczynia włóż wszystkie składniki, wymieszaj na obrotach wstecznych – 20s/ obr. 4.
  2. Zgarnij ze ścianek i powtórz mieszanie – 10s/ obr/ 3.
  3. Wypełniaj 1 łyżeczką farszu ciasto i sklejaj dokładnie pierogi
  4. Ulepione pierogi wrzucaj na mocno gotującą, wirującą od mieszania wodę (z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli + 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki oliwy) ; mieszaj chwilę, zmniejsz moc gotowania na średnią i przykryj nie do końca, a po wypłynięciu pierogów gotuj tylko 2 min!

Podawaj ciepłe z dodatkami: np.z roztopionym masełkiem i cukrem pudrem, dodatkowo można podać kwaskową konfiturę owocową, gęstą śmietanę lub jogurt.

Przepis autorski Iwona Mendel-Pierzchała www.thermomiprzedstawiciel.pl


ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?

Umów się ze mną na prezentację.

Zadzwoń: 502-358-059



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *