KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BEZĄ “PLEŚNIAK” – PRZEPIS na Thermomix

Przepis na blachę 22×32 cm

Składniki: 

Spód – kruche ciasto 

  • 350 g mąki pszennej ( przesianej) 
  • 170 g zimnego masła 
  • 80 g cukru 
  • 6 żółtek 
  • 1 łyżka jogurtu greckiego 
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 

Jagodowa masa: 

  • 250 g niskosłodzonego dżemu jagodowego ( lub z czarnej porzeczki)
  • 400-500 g jagód/ borówek ( umytych wcześniej i osuszonych) 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Beza: 

  • 6 białek 
  • 220 g cukru ( drobny kryształ)
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią 
  • 2 łyżki budyniu waniliowego ( bez cukru) 

WYKONANIE W THERMOMIX: 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 

1. Kruche ciasto: 

Do naczynia miksującego wsypać: przesianą mąkę, cukier i zimne pokrojone masło i zmiksować tryb TURBO -> 2 sec. Następnie dodać żółtka, jogurt i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować w trybie TURBO -> 2 x 2 sec. 

Ciasto wyrzucić na folię spożywczą, przykryć papierem którym była wyłożona blaszka i przy pomocy wałka uformować prostokąt do wymiarów blaszki.  Naczynie umyć i idealnie wysuszyć do bezy. 

Przy pomocy folii przenieść do blachy papierem do dołu a folią spożywczą do góry i wyrównać. Ciasto w blaszce przykryte folią spożywczą włożyć do lodówki na około 30 min. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 C funkcja góra-dół. Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąc folię i ponakłówać widelcem i piec w temperaturze 175 C około 20 min aż się lekko przyrumieni. 

2. Po upieczeniu na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Następnie borówki wymieszać szybko z mąką ziemniaczaną i rozsypać równo na cieście wysmarowanym dżemem. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. 

3. Beza: 

Do idealnie suchego naczynia, założyć motylek wlać białka, dodać szczyptę soli, założyć miarkę i ustawić obroty na 3,5 ( bez czasu). Po około 1 min ubijania zdjąć miarkę i obserwować stopień ubicia piany. Obroty zwiększyć na 4. Kiedy białka będą już ubite na sztywno rozpocząc powoli dodawanie cukru: dodać 1 łyżeczkę cukru i odczekać 15 sec, następnie kolejną łyżeczkę cukru i też odczekać 15 sec, po tym czasie można po łyżce dodawać cukier szybciej ( jeśli na początku dodamy za dużo cukru piana się nie ubije na sztywno). Mniej więcej w połowie dodawania cukru do bezy dodać cukier z wanilią i budyń. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 30 sec. Ubitą bezę wyłożyć na jagody a spodem łyżki można uformować dekoracyjne fale. 

Wstawić do piekarnika 180 C, piec 10 min następnie zmniejszyć temperaturę do 135 C i piec kolejne 40 min w funkcji góra- dół. Po upieczeniu ciasto można zostawić w ciepłym piekarniku jeszcze 20-30 min do lekkiego schłodzenia.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *