Mus pistacjowy do bez – przepis

SKŁADNIKI: 

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36 % ( płynnej) 
  • 200 g białej czekolady 
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki pasty pistacjowej

WYKONANIE: 

Wskazówka: Śmietanę z czekoladą warto przygotować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki. 

  1. Czekoladę ( połamaną lub groszki) rozdrobnić 7 sec/ obr 7, wysypać z naczynia do miski i dodać 3 łyżki pasty pistacjowej. 
  2. Do naczynia wlać śmietankę i podgrzać do temperatury 85C – czas około 1,5 do 2 min – w zależności od temperatury startowej (śmietanki nie można doprowadzić do wrzenia!). Po osiągnięciu temperatury 85 C rozdrobnioną czekoladę z pastą pistacjową zalać gorącą śmietanką, pozostawić na 1 min i dokładnie wymieszać. Masie pozwolić ostygnąć w temperaturze pokojowej a następnie włożyć do lodówki na minimum 6h lub na całą noc. 
  3. Do czystego i suchego naczynia założyć motylek, wlać zimną masę i zacząć ubijać z założoną miarką obr 3,5 bez ustawiania czasu. Po 1 minucie ściągnąć miarkę i rozpocząć dodawania po 1 łyżce przez otwór w pokrywie serek mascarpone (serek dodawać sprawnie w ciągu ok 1 minuty). Po dodanu całego serka masę ubijać na obrotach 3,5 jeszcze 1-2 min.
  4. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką lub nakładać łyżką na bezy. 
  5. Do dekoracji można użyć kawowego sosu karmelowego z plafrormy Cookidoo. 

Poniżej przepis na bezę doskonałą : 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *