Ciasto na pierogi w Thermomix – przepis
Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej typ 500 / [400g]
- 50g oliwy z oliwek / [40g]
- 300g/ ml gorącej wody / [240g]
- ¼ łyżeczki soli
Wykonanie w thermomx:
- Do naczynia wlej 300 g wody + sól, załóż miarkę na pokrywę i podgrzej wodę do temp. 75’C – ustaw czas 1,5min /temp.75*C / obr.1
- Dodaj do wody oliwę + mąkę (można zamienić 100g pszennej na orkiszową),
- Ustaw tryb wyrabiania ciasta – 2 min.
- Wyrobione ciasto wyłóż z naczynia na lekko oprószoną mąką stolnicę (można ciasto pozostawić na 10 min przykryte, by chwilę odpoczęło). Najlepiej rozwałkować ciasto w dwóch partiach. Wycinaj krążki i lep pierogi.
Ciasto bez jaj po ugotowaniu jest delikatne i bardzo sprzężyste.
(nIE MA POTRZEBY,aby MYĆ NACZYNIe, MOŻNA OD RAZU PRZYSTĄPIĆ DO PRZYGOTOWANIA NADZIENIA Z SERA).
Mój farsz serowy – na słodko:
- 500-400g sera białego (najlepszy z kostki na wagę)
- 150g serka waniliowego ( homogenizowanego)
- 50g cukru – (może być cukier puder)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 żółtko
Wykonanie w thermomx:
- Do naczynia włóż wszystkie składniki, wymieszaj na obrotach wstecznych – 20s/ obr. 4.
- Zgarnij ze ścianek i powtórz mieszanie – 10s/ obr/ 3.
- Wypełniaj 1 łyżeczką farszu ciasto i sklejaj dokładnie pierogi
- Ulepione pierogi wrzucaj na mocno gotującą, wirującą od mieszania wodę (z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli + 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki oliwy) ; mieszaj chwilę, zmniejsz moc gotowania na średnią i przykryj nie do końca, a po wypłynięciu pierogów gotuj tylko 2 min!
Podawaj ciepłe z dodatkami: np.z roztopionym masełkiem i cukrem pudrem, dodatkowo można podać kwaskową konfiturę owocową, gęstą śmietanę lub jogurt.
Przepis autorski Iwona Mendel-Pierzchała www.thermomiprzedstawiciel.pl
ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ?
Umów się ze mną na prezentację.