PIERNIK ŚWIĄTECZNY – PRZEPIS THERMOMIX

SKŁADNIKI: 

  • 400g mąki pszennej (przesianej) 
  • 120g masła 
  • 260g mleka
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 30g kakao
  • 150g powideł śliwkowych (węgierka) 
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 0,3 łyżeczki goździków mielonych 
  • 60g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 2 łyżki suszonych daktyli (namoczonych w amaretto lub innym alkoholu)
  • 1 łyżka żurawiny suszonej (namoczonej z daktylami)

POLEWA CZEKOLADOWO- POMARAŃCZOWA:

  • 70g masła 
  • 70g cukru 
  • 3 łyżki mleka ( może być roślinne)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka skórki kandyzowanej z syropem lub jeśli nie masz kandyzowanej to świeża otarta skórka z pomarańczy

WYKONANIE: 

  1. Żurawinę na sitku przelać wrzącą wodą, przesypać do miseczki i zalać kilkoma łyżkami amaretto. Dosypać pokrojone daktyle i razem pozostawić na około 2h. 
  2. Masło włożyć do naczynia rozpuścić 4 min/ 80 C/ obr.2. 
  3. Dodać mleko, cukier, jajka, kakao i powidła śliwkowe – zmikować 15sec/ obr. 5.
  4. Dodać mąkę, przeprawę korzenną, goździki, cynamon, sodę i proszek do pieczenia – wymieszać 30 sec/obr. 5 wsteczne
  5. Zgarnąć ciasto kopystką ze ścianek, dodać orzechy oraz namoczone daktyle z żurawiną – wymieszać 15 sec/ obr. 5 wsteczne
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175C dolna grzałka z termoobiegiem. 
  7. Przelać do wysmarowanej masłem i posypanej np. mąką migdałową formy (u mnie tortownica z kominem o średnicy 26cm). 
  8. Piec 50 min:
    • w temperaturze 175C dolna grzałka z termoobiegiem -przez pierwsze 20min;
    • na pozostałe 30 min zmniejszyć temperaturę do 165C tylko termoobieg. 
    • u mnie piekarnik dual-cook, pieczenie w dolnej komorze. 
  9. Wykonać polewę czekoladową dopiero jak ciasto przestygnie. 

POLEWA WYKONANIE: 

  1. W małym rondelku podgrzać mocno masło z cukrem, mlekiem i skórką pomarańczową – cały czas mieszając składniki. 
  2. Po całkowitym rozpuszczeniu (nie doprowadzić do zagotowania ! ) mocno podgrzaną masę ściągnąć z źródła ciepła, dodać kakao i energicznie wymieszać do gładkości.
    Polewę jak najszybciej wylać na piernik zanim zacznie tężeć. Udekorować według uznania (np. cukrem pudrem i koralikami).



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *