FLURRY Z THERMOMIX – PRZEPIS NIEZAWODNY !

FLURRY Z THERMOMIX – PRZEPIS NIEZAWODNY !
  • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 500g serka mascarpone 
  • 380g mleka zagęszczonego słodzonego 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 1/3 łyżeczki gumy guar

Wszystkie składniki należy mocno schłodzić (min. 12h w lodówce, a przed wykonaniem lodów Flurry na 20 min włożyć je do zamrażalnika). 

  1. W małej miseczce wymieszać cukier puder z gumą guar. 
  2. Do schłodzonego naczynia założyć motylek, wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, a na końcu mleko zagęszczone ( wszystkie składniki od początku mieszamy razem). Na pokrywę założyć miarkę i ustawić obr 3,5 bez ustawiania czasu. 

3. Po około 40 sec. ściągnąć miarkę z pokrywy i obserwować stan ubicia masy lodowej. Kiedy zaczną pojawiać się pierwsze oznaki gęstnienia tzn. delikatne kręgi rozpocząć należy dosypywanie mieszanki cukru z gumą guar bez wyłączania Thermomixa. Należy to zrobić sprawnie w 4 turach (sypać na boki, nie na motylek, co 5 sec.). Obserwować gęstnienie masy lodowej – gdy kręgi będą wyraźne wyłączyć Thermomix by nie przebić masy na masło !!!

4. Propozycja podania: polać ulubionym sosem np: czekoladowym, karmelowym lub owocowym, a na posypkę wybrać można podprażone i rozdrobnione orzechy lub rozdrobnione precelki czy batoniki. 

Guma guar to naturalny rozpuszczalny błonnik, obniża cholesterol, poprawia perystaltykę. Guma guar ma właściwości silnie wiążące, dlatego dodaje się jej bardzo niewiele. Aby nie zrobiły się w masie grudki, gumę guar mieszamy z cukrem pudrem. 

Lody Flurry można serwować zaraz po ubiciu w Thermomix (taką konsystencję dostajesz w McDonalds). Niewykorzystaną porcję należy przełożyć do plastikowego pojemnika do lodów i przechowywać w zamrażalniku. Przed podaniem wyciągnąć z pojemnika, pokroić w kostkę i ponownie włożyć do naczynia miksującego, ustawić obroty 6 czas około 40-50 sec. w zależności od wielkości. Następnie założyć motylek i napuszyć obr 4/ 30 sec. 

Przepis autorski Iwona Mendel-Pierzchała www.thermomiprzedstawiciel.pl



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *