Pasta z pistacji 100% – przepis na Thermomix
SKŁADNIKI:
- 170 g pistacji niesolonych, prażonych
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g miodu ( akacjowy/ wielokwiatowy- delikatny)
- 2 szczypty soli
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do naczynia wsypać pistacje i zmiksować 30sec/ obr 10.
- Zgarnąć pistacje kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodać miód, oliwę z oliwek i sól, założyć miarkę i zmiksować 1 min/ obr 10.
- Ponownie zgarnąć ze ścianek na dno i jeszcze raz założyć miarkę i zmiksować 30 sec/ obr 10.
- Gotową pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce.
WSKAZÓWKI:
- Prażenie pistacji: blachę z piekarnika wyłożyć papierem, wysypać luźno pistacje. Piekarnik rozgrzać do 180C i do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z pistacjami na 5 min. Następnie pistacje wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Miksować najwcześniej po 15 min ( miksowanie gorących pistacji może dać efekt gorzki).
- Oliwa z oliwek i miód to naturalne konserwanty.
- Pasta pistacjowa to doskonały koncentrat do wykorzystania przy robieniu kremów, musów, serników czy polew o smaku pistacjowym.