Rogale Marcińskie z Thermomix -przepis
Ciasto półfrancuskie – składniki:
- 500 g mąki pszennej (plus do oprószenia)
- 230g mleka~3,2%
- 30g drożdży świeżych
- 45g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 230 g masła, schłodzonego
Nadzienie z marcepanem – składniki:
- 350g białego maku
- 100g orzechów włoskich, łuskanych
- 100g migdałów, blanszowanych
- 90g cukru
- 100g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 5 biszkoptów lady fingers, połamanych na kawałki (ok. 45g, patrz wskazówka)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 40g)
- 2 – 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu (ok. 50g)
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko M-opcjonalnie
Wykonanie w Thermomix:
Lukier:
- 150g cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 2 -3 łyżki soku z cytryny,
Ciasto półfrancuskie
(najlepiej przygotować dzień wcześniej, a po ostatnim wałkowaniu szczelnie zawinąć w folię i zostawić w lodówce, w najchłodniejszej komorze- nie mrozić!- noc. Następnego dnia wyciągnąć ciasto 20-30 min przed wałkowaniem.
- Do naczynia miksującego włożyć 30 g masła, dodać mleko, drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać przesianą 2x mąkę, jajko i sól, wyrobić tryb Ciasto /3 min. Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować kulę, następnie rozwałkować na kwadrat (ok. 20 x 20 cm). Zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz.
- Odważyć pozostałe 200 g masła, odstawić.
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (ok. 30 x 20 cm). Obrócić prostokąt tak, aby krótsza krawędź znajdowała się na dole/ jak zeszyt. Odważone masło pokroić w ok. 3 mm plastry i ułożyć na rozwałkowanym cieście, pozostawiając 1 cm wolnego marginesu dookoła. Dolną ⅓ ciasta nałożyć na środek i przykryć pozostałą ⅓ ciasta. Skleić brzegi ciasta, aby zapobiec wydostawaniu się masła. -Odwrócić o 90 stopni i rozwałkować na prostokąt (ok. 40 x 30 cm) i ponownie ⅓ dolnej części ciasta nałożyć na środek i przykryć pozostałą ⅓ ciasta. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 45 min. – Powtórzyć wałkowanie i składanie ciasta, odstawić do lodówki na 30 min. -Ponownie schłodzone ciasto rozwałkować i złożyć na 3, odstawić do lodówki na min. 2 godz. (najlepiej na całą noc), przygotować nadzienie.
Nadzienie:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, zmielić 45 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3-4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 30 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masę marcepanową i biszkopty, rozdrobnić 15 s/obr. 5.
- Dodać zmielony mak, 130 g rozdrobnionych orzechów i migdałów, skórkę pomarańczową, śmietanę i miód, wymieszać 30 s/obr. 5. Przemieszać kopystką, wymieszać kolejne 15 s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Pieczenie rogali:
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odstawić w temp. pokojowej na ok. 20 min, aby się ociepliło. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (ok. 65 x 35 cm). Przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połowę pokroić na 12 trójkątów. Nadzienie podzielić na 24 równe części (ok. 35 g każda). Na każdym trójkącie rozsmarować nadzienie, pozostawiając z każdej strony ok. 0,5 cm margines. Zwijać każdy trójkąt na rogale – zaczynając od podstawy trójkąta do ⅓ wysokości, następnie na środku wykonać nacięcie do połowy zawiniętego ciasta, delikatnie je rozchylić i zwinąć do końca. Czynności powtórzyć dla wszystkich części ciasta. Rogale układać na przygotowanych blachach, zachowując ok. 5 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min. (muszą podwoić objętość). Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem i posmarować wyrośnięte rogale za pomocą pędzelka. Piec ok. 20- 25 min (180°C), jedna blacha po drugiej aż się ładnie zarumienią. W tym czasie przygotować lukier.
Lukier:
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać 2 łyżki mleka i 1 łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać 2 min/70*C/obr. 3.5. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeżeli będzie za gęsty, dodać soku z cytryny, wymieszać kolejną 1 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Lukrem posmarować ciepłe rogale za pomocą pędzelka. Posypać pozostałymi rozdrobnionymi orzechami i migdałami. Rogale à la marcińskie podawać po ostudzeniu.
Przepis inspirowany Iwona Mendel-Pierzchała www.thermomiprzedstawiciel.pl
ZASTANAWIASZ SIĘ NAD ZAKUPEM URZĄDZENIA THERMOMIX ? Szukasz Przedstawiciela Thermomix?
Umów się ze mną na prezentację.